בסמינר נדבר על:
מתי: 4-5-6-7 במאי 2025
ימים: ראשון-שני-שלישי-רביעי
שעות: השידור החי יתקיים בכל יום בשעה 20:30-21:45
בנוסף יתקיימו כחלק מהסמינר עוד 2 הדרכות אמפתיה ועבודה ב-LIVE עם המשתתפים/ות
ב-5.5 + ב-6.5 – בשעה 11:00
בזום ובקבוצת וואטסאפ סגורה, מכל מחשב / טאבלט / טלפון נייד
אמא יקרה,
האם את מרגישה, שמאז שהפכת לאימא השתנו לך החיים? כן, האימהות מאתגרת אותך, לפעמים מאתגרת מאוד, ולצד זה היא גם ממלאת אותך ואת אוהבת להיות אימא.
אלא שעכשיו כשהילדים קצת גדלו, החיים בבית נכנסו לשיגרה, ואת מתחילה לחשוב על השלב הבא שלך ולא כל כך יודעת מה לעשות עם זה.
מצד אחד, ברור לך שאת רוצה להגשים את עצמך בעוד תחומים ולא רק להיות אימא. את מרגישה שיש לך כישורים ויש לך מה לתת לעולם ואת גם צריכה ורוצה להרוויח כסף כדי לתת למשפחה שלך את כל מה שהיא צריכה – חינוך, ובית ועתיד, ולהשקיע בילדים שלך ולהיות עצמאית כלכלית.
מצד שני, העיסוק הקודם שלך כבר פחות מדבר אלייך, סדרי העדיפויות שלך השתנו, את רוצה למצוא את הדבר הבא שלך, אבל נראה שהרבה דברים חוסמים אותך מלעשות את זה –
ובעיקר את מרגישה תקועה ולא מצליחה להבין איך תשלבי בין כל התפקידים שלך –
בן הזוג שלך אומר לך שתיסגרי כבר על משהו, ואת מרגישה לחץ לבחור משהו אבל לא מצליחה, וכל יום את מתעוררת למין תחושת ויתור כזאת מתמשכת ובמחשבה שאת בעצם צריכה לוותר על משהו –
– או על עצמך ועל הרצונות שלך,
– או על הטיפול המשמעותי בילדים,
– או על עצמאות כלכלית
– או על המימוש המקצועי שלך
ואולי כבר הרמת ידיים, ואחסנת את החלומות שלך אי שם בבוידעם של החיים שלך.
אנחנו כאן כדי להגיד לך שאפשר גם וגם –
גם להיות אמא משמעותית
גם לעבוד במקצוע שאת נהנית ממנו
גם לטפל בעצמך ולהיות מחוברת לעצמך
וכן, גם להיות עצמאית כלכלית,
לתרום לכלכלת המשפחה שלך ולהרוויח טוב מאוד מהעיסוק שלך.
איך אני יודעת?
כי הרבה שנים הייתי במצב כזה שלא האמנתי שכל זה אפשרי בשבילי, והיום אני במקום אחר לחלוטין.
ואולי רגע לפני שאני מספרת לך את הסיפור האישי שלי נתחיל רגע מהיכרות קצרה:
נעים להכיר!
אני יעל ארבל, אני מנחה בתקשורת מקרבת כבר 19 שנים, וביחד עם השותף היקר שלי, יואב לבנה, שגם הוא מנחה בכיר בתקשורת מקרבת,
הקמנו ביחד לפני כמעט עשור את –
הבית להורות מקרבת – מרכז ההדרכות הגדול בישראל להורים בתקשורת מקרבת.
מוזמנת לקרוא קצת עלינו בהיכרות איתנו בתמונות:
בחזרה לסיפור האישי שלי:
היום אני חיה את החיים שחלמתי עליהם במשך המון שנים –
אני גם אמא משמעותית ונוכחת בחיים של הילדה שלי (אמא יחידנית מתוך בחירה)
אני גם בעלת עסק מצליח
אני עצמאית כלכלית ולא תלויה באף אדם
אני חיה בחופש, בשפע ובחיבור לעצמי,
מרגישה משמעותית ותורמת לחייהם של אלפי אמהות והורים בכלל.
ואוהבת את החיים שלי מאוד!
כי אני יצרתי לעצמי אותם מתוך הרצונות והחלומות שלי.
אבל לא תמיד זה היה ככה.
ההיפך הוא הנכון.
ההתחלה שלי היתה כילדה שקופה, ילדה טובה, מרצה, שמקטינה את עצמה ומוותרת על הרצונות שלה, כדי לא להכביד על ההורים שלי שחוו טלטלה כואבת בחיים שלהם.
הפכתי להיות מתבגרת, ואשה צעירה ומרצה, שמוותרת על עצמה. מבחוץ הייתי מאד מוצלחת, תלמידה טובה, קצינה מצטיינת, עבדתי בעבודות נחשקות עם שכר גבוה, הגעתי לתפקידי ניהול בכירים ולהיות מנכ״לית בשני ארגונים.
אבל עמוק בתוכי הרגשתי בדידות גדולה,
לא אהבתי את החיים שלי,
התנתקתי מעצמי ומהרצונות שלי, כבר בכלל שכחתי מה אני רוצה. לא מצאתי עניין באף אחד מהתפקידים שעבדתי בהם. השכר היה סבבה אבל תמיד הרגשתי שאני ראויה ליותר.
החלפתי תפקידים, הלכתי ללמוד, שיניתי מקצוע כמה פעמים, אבל תמיד הייתי מתוסכלת והרגשתי שאני לא מוצאת את עצמי בשום מקום.
בשלב כלשהו נפלתי לתקופת דכאון ארוכה של 7 שנים, חייתי באנרגיות נמוכות, לא היו לי כוחות, הרגשתי שהחיים שלי משעממים, התפרקתי ואיבדתי את הטעם שלהם. בכל תחום שהסתכלתי עליו ראיתי רק שחור, ולא הצלחתי לראות שום מוצא לצאת מזה. הרגשתי כלואה בתוך החיים שלי ולא היה לי מפתח, ולא דרך ולא כיוון אפילו איפה לחפש.
במעבר חד לחיים שלי היום – כל אלו הם חלום רחוק היום. היום אני אמא, בעלת עסק, אני גרה בבית נהדר עם נוף כמו שחלמתי עליו, עוסקת בייעוד שלי, ובמה שתמיד חלמתי למצוא ולא הצלחתי, מחוברת לעצמי ומגשימה את עצמי כאמא, כבעלת עסק, וכבן-אדם.
ואין דבר שיותר מעניין אותי ואותנו מאשר לעזור לך ולאימהות נוספות לעשות את אותו הדבר בחיים שלהן. יואב ואני והבית להורות מקרבת עוזרים היום להרבה הורים כמונו ליצור לעצמם את המשפחה שהם רוצים, ואת החיים והמשמעות שהם חולמים עליהם.
וזאת בדיוק הסיבה שיצרנו בשבילך ובשביל אמהות נוספות את הסמינר –
אימא, זה הזמן שלך
חווים קושי להירשם להדרכה?
שלחו לנו וואטסאפ ללירון משירות לקוחות שלנו – 055-6868335
ביום הראשון נדבר על המשפחה שלך ועלייך. איך מטפלים באתגרים עם הילדים, מבלי לשפוט, לבקר ולרדת על עצמך שאת אמא לא מספיק טובה. נדבר על איך לבנות מרחב יחסים אמפתי לעצמך שייאפשר לך לצאת ממעגל התגובות האוטומטיות ומהשיח השיפוטי המקטין והביקורתי כלפי עצמך וכלפי האחרים, ולהיות אמא סבלנית ומכילה, שיכולה לבחור את התגובות שלה ולטפל באתגרים וקונפליקטים בבית בדרך מקרבת.
נדבר על הקשר שבין ההורות שלך לבית שבו גדלת. נבין מהו הדפוס העיקרי שמנהל לך את החיים (ויתור עצמי, לטפל בכולם לפני שאת מטפלת בעצמך, שימוש בכוח או בכעס וצעקות כדי להניע אחרים לפעולה או דפוס אחר), איך הוא התפתח ומה הביא אותך לדפוס הזה ואיך משתחררים מהדפוס הזה. בהדרכה העוקבת ביום שלמחרת, נתנסה בעבודה אישית שלנו עם כמה משתתפות בנושא הזה.
רוב האימהות שאנחנו מכירים (וזה אומר הרבה אימהות) מספרות לנו על זה שהן מוותרות על עצמן. זה אומר שהן יכינו אוכל לילדים אבל לא לעצמן, או שישכחו לאכול או ללכת לשירותים עד הערב, שהן לרוב יטפלו ברצונות של הילדים לפני שיטפלו בעצמן, ושברוב הזמן הן האחרונות ברשימת המשימות שלהן. הגשמה עצמית נראית להן רחוקה, ולא משהו שבכלל אפשר לחשוב עליו. ויותר מזה, גם אם הן כבר התחילו לחשוב על לעשות עוד דברים חוץ מההורות, יש עליהן המון משקולות שלא מאפשרות להן לפרוש כנפיים ולעוף. משקולות כמו – זה לא אפשרי גם להיות אמא וגם להגשים את עצמי, אני לא בלופ, אף אחד לא ייתן לי תפקיד משמעותי כשאני אמא, אני לא יודעת, ועוד ועוד. ביום השלישי של הסמינר נדבר על ארבעה שלבים של איך עושים את המעבר הזה מדפוס של ויתור עצמי למימוש והגשמה עצמית בהורות ובכלל, כדי שנוכל לחיות חיים יותר מלאים ומספקים גם אחרי שהפכנו לאימהות ואיך לטפל במשקולות שתוקעות אותנו.
האם זה אפשרי גם להיות אמא משמעותית, גם לטפל בעצמי, גם לבנות קריירה ולהגשים את עצמי? התשובה היא שכן, ובהחלט. רק יש צורך להבין מהי הדרך ואיך מגיעים לשם. ביום הרביעי נדבר על שלוש הקומות שיעזרו לך לעשות את זה.
תקשורת מקרבת היא גישה לניהול קונפליקטים, שמיועדת ליצור הבנה וחיבור בין אנשים וכן בין אדם לעצמו, במטרה ליצור שיתוף פעולה ואווירה של קרבה בתוך מערכות יחסים. מי שיצר את הגישה הוא ד”ר מרשאל רוזנברג, פסיכולוג יהודי-אמריקאי, אשר הושפע מתורת האי-אלימות של מהטמה גנדי ומרטין לותר קינג. בשפת המקור תקשורת מקרבת נקראת – Nonviolent Communication תקשורת לא-אלימה.
אפשר לומר, שתקשורת מקרבת היא מפגש של חיבור מהלב בין אנשים, שמייצר מרחב שבו יש מקום גם למה שחשוב לנו וגם למה שחשוב לאחר. המרחב הזה שנוצר, שבו יש מקום ל’לב’ שלנו ושל אחרים, יוצר קסם בתוך מערכת היחסים, שמשמר אותה לאורך זמן ויוצר בה תחושה של אכפתיות, חמימות, ביחד, שיתוף-פעולה, הקשבה ועזרה הדדית.
הבחירה בסוג תקשורת שכזה יעיל במיוחד במצבים שבהם יש ויכוחים וקונפליקטים בין אנשים, אי-הסכמות וחילוקי-דעות. העוצמה של הגישה היא ביכולת שלה לשמור על תחושת הביחד ועל האמפתיה ההדדית, מבלי לוותר על מה שבאמת חשוב לשני הצדדים. הכלים והמיומנויות של תקשורת מקרבת מאפשרים לנו לנהל דיאלוג שבעזרתו קל להגיע להסכמות ולפתרונות, גם במצבים שנראו לכאורה תקועים או חסרי-מוצא, כאשר הדרך למציאת פתרונות נסללת לרוב מעצמה, כתוצאה מתחושת החיבור, הקרבה וההבנה שנוצרו. התוצאה היא הפחתת הכעסים, המתחים והקצרים בתקשורת, ולטווח הארוך יצירה של תשתית רחבה שיש בה הקשבה, הבנה, קרבה ורצון לשתף פעולה ולעזור אחד לשני.
אנחנו יעל ארבל ויואב לבנה – מנחים בכירים ומטפלים מנוסים בתקשורת מקרבת עם 17-19 שנות ניסיון. אנחנו עובדים שנים רבות עם אנשים, עם ארגונים ועם קהלים רבים ומגוונים כמנחים ומטפלים בתקשורת מקרבת.
לפני כמעט 10 שנים חברנו ביחד לשיתוף פעולה לעזרת הורים ופתחנו תוכנית משותפת שקראנו לה "הבית להורות מקרבת". האמת היא, שגם אנחנו לא צפינו את גודל ההצלחה שנוצרה ואת הצמא של הורים לגישה שנותנת להם פתרון אמיתי ליצירת קרבה עם הילדים, בלי לוותר על מה שחשוב להם, וגם מבלי להשתמש בכלים שלא עושים להם טוב כמו – לצעוק, לאיים, להעניש, ואחר- כך להצטער ולהרגיש אשמה.
מאז, הפכנו לשותפים באופן רשמי, וזו השנה העשירית שבה אנחנו מלמדים בבית להורות מקרבת הורים, שמחפשים לעשות שינוי גדול ביחסים ובהתנהלות עם הילדים בבית. אנחנו עובדים עם גישה שנקראת – תקשורת מקרבת של דר׳ מרשאל רוזנברג, (Nonviolent Communication), ועם טכניקות וכלים שפיתחנו בעצמנו ברוח הגישה המקרבת.
אנחנו מנחים בתקשורת מקרבת כבר קרוב ל- 20 שנה! יש לנו המון ניסיון עם המון סוגים של קונפליקטים בתוך המשפחה.
אנחנו חיים ונושמים תקשורת מקרבת 24/7, כל אחד בחיים ובמשפחה שלו. הילדים בשתי המשפחות שלנו גדלים מגיל 0 בתוך הגישה הזאת ודוברים את השפה המקרבת מגיל צעיר. זה לא אומר שיש לנו כאוס בתוך הבית ושהילדים שלנו עושים כל מה שבא להם, להיפך, הקול שלנו נשמע וחשוב בבית, ואנחנו מגיעים להבנות בדרך של דיאלוג ולא בדרך של כוח.
עוקבים אחרינו כ-150,000 הורים, והקהילה שלנו כל הזמן גדלה וצומחת, זה הכי משמח אותנו בעולם שהורים מתעניינים בגישה המקרבת כי אנחנו יודעים כמה זה עושה מדהים בתוך הבית.
לימדנו כבר מעל 10,000 הורים לעומק את הגישה בעשרות קורסים והדרכות.
אנחנו גם המרכז הגדול בישראל לתקשורת מקרבת וגם המכללה הגדולה בישראל להכשרה מקצועית של מאמנים ומלווי הורים בגישת תקשורת מקרבת.
אנחנו מומחים להתקפי זעם אצל ילדים ואחוזי ההצלחה שלנו הם עצומים, כולל גם במקרים של אלימות פיזית ומילולית של ילדים ומתבגרים.
אנחנו היוצרים של גישת הורות מקרבת – פיתחנו כמה תהליכים משני-חיים להורים כמו:
אנחנו חיים תקשורת מקרבת כשליחות בעולם כי לנו זה היה מאוד חסר כשהיינו ילדים, והכי משמח אותנו בעולם לדעת שאנחנו עוזרים להורים ליצור במשפחות שלהם את מה שהיה חסר להם, ועוזרים לילדים להרגיש אחרת ממה שאנחנו הרגשנו.
הדבר הכי מרגש שקרה לנו בהדרכה לאחרונה – שילד בן 8 הקשיב להדרכת היכרות איתנו בנושא התקפי זעם – והתחיל לבכות מהתרגשות, ואמר להורים שלו שיקשיבו לנו כי זה בדיוק מה שעובר עליו.
מנחה בכירה בתקשורת מקרבת מזה 19 שנים (משנת 2005).
מנחה מוסמכת בתקשורת מקרבת מטעם המרכז הבינלאומי לתקשורת לא-אלימה The Center for Nonviolent Communication.
של דר׳ מרשאל רוזנברג, מייסד הגישה.
פגשתי את תקשורת מקרבת בגיל 35, לאחר שנים רבות שמבחוץ הייתי מוצלחת, מצטיינת ומוערכת בכל התחומים, ולצד זה, בצד האפל שבתוכי סבלתי מדיכאון וחרדות, ומתופעות כמו ניתוק מעצמי, ריצוי, ויתור עצמי, קושי להבין מה חשוב לי, אילמות וקושי לבטא את עצמי, רגשות אשמה ובדידות רגשית. לא ידעתי להגדיר את התופעות האלו כדפוסי-תקשורת, ובטח שלא הבנתי איך הם התפתחו. רק כשלמדתי לעומק את הגישה הלא-אלימה (מקרבת), הדברים התחילו להתחבר בתוכי והבנתי שהמקור להרבה מההשלכות על החיים הבוגרים שלי (ושל כולנו), קשורות לילדות ולהעברות בין-דוריות (בלי שיפוט, גם ההורים והסבים שלנו לא ידעו אחרת).
אל ההורות שלי הגעתי לאחר שש שנים שבהן למדתי ולימדתי תקשורת מקרבת. כשהפכתי לאמא, בגיל 41, כמעט איבדתי את החיים שלי. וכשיצאתי מכלל סכנה, בהכרת תודה גדולה על החיים שניתנו לי במתנה, הבטחתי לעצמי להיות האמא הכי טובה לילדה שלי ולגדל אותה אחרת מאיך שאני גדלתי. היום אני אמא לענבל בת 13, שגדלה מגיל אפס עם תקשורת מקרבת ואני בהכרת תודה עצומה שיש לי הזכות לתת לה כלים רגשיים ותקשורתיים שלי לא היו בגיל שלה וגם הרבה לאחר מכן.
אני אשמח לעזור גם לכם להכניס את תקשורת מקרבת אליכם הביתה, לחוות ריפוי עמוק בכאבי הילדות שלכם, לתת לילדים שלכם מתנה לכל החיים, ולהפוך את ההורות והמשפחה שלכם למקור הכוח וההשראה שלכם כל יום.
יואב לבנה, מנחה בכיר בתקשורת מקרבת מזה 17 שנים.
תקשורת מקרבת בשבילי היא כל מה שלא היה לי כשאני הייתי ילד…
גדלתי בקיבוץ בלינה משותפת, הייתי ילד מקובל חברתית ותלמיד טוב, כלפי חוץ היה נראה שהכל איתי בסדר:)
אבל בפנים היה סיפור אחר. הייתי בודד מאד רגשית, מעולם לא דיברתי עם מישהו על מה שאני מרגיש ומה שעובר עליי, ויחד עם זה ׳בחוץ׳ המשכתי להצטיין ולעבוד קשה כדי שיעריכו אותי, כי זה מה שהתרגלתי לחשוב עליו כאהבה (היום אני יודע שבלבלתי בין שני הדברים).
בגיל 28 הגעתי למשבר הכי גדול בחיים שלי, שכבר לא יכולתי להכיל את הפער בין הבדידות הפנימית שחייתי בתוכה לבין מה שהצגתי כלפי חוץ, ומתוך המשבר הזה, ברגע הכי קשה של החיים שלי, התחלתי לדבר לאט לאט את מה שקורה לי בפנים, את הרגשות שלי, את הצרכים העמוקים שלי.
קצת אחרי תחילת השינוי הזה פגשתי בתקשורת מקרבת, ואמרתי לעצמי אחרי המפגש הראשון עם הגישה – איפה היה הדבר הזה כל החיים שלי? ולמה, למה, למה נתנו לי לגדול בבדידות רגשית כל כך גדולה כשיש גישה שבאמצעותה היה אפשר לדבר גם עם העולם הפנימי שלי?
ואז החלטתי, שאני אעשה כל מה שאני יכול כדי שילדים לא יגדלו ככה כמו שאני גדלתי. שילדים לא יגדלו עשרות שנים בבדידות פנימית בתוכם. שילדים יוכלו לדבר את הרגשות ואת מה שמתחולל אצלם בפנים, אם הם מאד רגישים כמוני, או אם הם פשוט ילדים שהמון דברים קורים להם בפנים כל הזמן.
וידעתי שאעשה כל מה שאני יכול כדי לעזור להורים לא להשתמש בכוח כלפי ילדים, כי אני יודע מהניסיון האישי שלי כמה שימוש בכוח קיבע אצלי דפוסים של ריצוי, פחד, חרדה, פיצול בין מה שקורה לי בפנים למה שאני מראה החוצה, פחד מלטעות, פחד מלהתנסות, קושי לדבר את עצמי במצבים מאתגרים… ויש עוד:) זה רק חלק מהדפוסים שאני מלמד את עצמי לצאת מהם כבר שנים, ומכיוון שאני יודע כמה זה קשה לצאת מדפוסים כאלה, אני בהכרת תודה מכל הורה וילד שעוברים בעזרה שלי ושלנו לתקשורת מקרבת בבית. במילים אחרות, תקשורת מקרבת בשבילי היא תיקון של החיים שלי כילד, ואין מאושר ממני להעביר אותה לעוד ועוד בתים, הורים וילדים (ומזמין אותך שקורא.ת את זה להיעזר בנו כדי להכניס תקשורת מקרבת למשפחה שלך).